Соєва олія: користь і застосування, склад, протипоказання

Рослинна олія з насіння сої була відома людині ще 6000 років тому. Технологія її отримання була вперше освоєна в Стародавньому Китаї, і вже тоді люди добре знали про корисні властивості соєвих бобів. У Китаї сою вважали священною рослиною, а через деякий час вона стала культивуватися в Кореї, а потім на Японських островах.В Європі соя набула популярності у складі соєвого соусу, який був завезений з Японії, де він носив назву «се:ю», що в перекладі означає «соєвий соус». Завдяки своїм унікальним характеристикам масло сої на сьогоднішній день є одним з найпопулярніших в таких країнах, як США, Китай та інші.Сировиною для нього служить однорічна трав'яниста рослина (лат. Glycine max), яка культивується в більш ніж 60 країнах світу. Це одна з найпоширеніших олійних і бобових рослин, яка служить сировиною для виробництва широкого асортименту харчових продуктів. Популярність сої обумовлена великим процентним вмістом білків і корисних речовин, що дозволяє використовувати її в якості недорогого і повноцінного замінника м'ясних і молочних продуктів.Соєва олія холодного віджиму має яскравий жовто-солом'яний колір, досить специфічний аромат. Після рафінування масло стає прозорим, з ледь помітним рожевим відтінком.

Технологія виробництва соєвої олії

В якості вихідної сировини використовуються тільки добре очищені, без ознак грибкового ураження, зрілі, відкалібровані за розміром боби. Одним з важливих біохімічних показників при відборі насіння є зміна кислотного числа масла ядер. Його зростання вище 2 мг КОН призводить до зменшення концентрації сирого протеїну. Ще одним важливим показником є вологість насіння, яка не повинна перевищувати 10-13 відсотків, що дозволяє знизити ризик розмноження патогенної мікрофлори, гарантує збереження білкової складової. Допускається наявність сторонніх домішок — не більше 2 відсотків, а також зруйнованого насіння — не більше 10 відсотків.

Для відділення масла від насіння використовуються два методи:

  • екстракція (хімічний);
  • пресування (механічний).
Механічний спосіб виділення масла має деякі переваги, дозволяючи повною мірою зберегти натуральні властивості продукції, забезпечити її екологічну чистоту і безпеку. У більшості країн Європи масло, отримане методом хімічної екстракції, не використовується для виробництва маргарину, а також салатного масла. Найбільш поширеним механічним методом є одноразове гаряче пресування, що забезпечує вихід до 85 відсотків масла, яке має приємний запах та інтенсивний колір. Також може використовуватися гаряче пресування з подальшим повторним пресуванням, що дозволяє отримати до 92 відсотків олії.Найбільш поширеним методом екстракції є форпресування, в процесі якого проводять часткове відділення масла механічним методом, а потім хімічну екстракцію. Отриману після першого етапу макуху подрібнюють і подають на плющення, після чого проводять екстракцію за допомогою органічних розчинників. Щоб масло зберігалося довше, його піддають очищенню і рафінуванню.

Де використовують соєву олію

Соєва олія — екологічно чистий натуральний продукт, який за умови регулярної присутності в раціоні харчування людини має сприятливий вплив на діяльність всього організму. Відрізняється хорошою засвоюваністю (98-100 відсотків).Широко використовується в косметології в якості зволожуючого засобу при наявності чутливої і сухої шкіри. Сприяє збереженню вологи в шкірі, створюючи на її поверхні бар'єр, який захищає від впливу несприятливих зовнішніх факторів. Регулярне застосування соєвого масла сприяє омолодженню шкіри, роблячи її більш пружною і гладкою, дозволяє позбутися від невеликих зморшок.Виділяють масло холодного віджиму (сиродавлене), рафіноване і нерафіноване. Найбільш корисним вважається перше, оскільки технологія його виробництва дозволяє зберегти максимум корисних складових. Воно має специфічний смак і запах, тому сподобається далеко не всім.Нерафіноване масло має більш тривалий термін зберігання, що обумовлено процесами гідратації, до того ж в ньому також зберігається більша частина корисних речовин. Олія багата лецитином, тому сприяє нормалізації мозкової діяльності. Її прийнято додавати в салати, але смажити на такому маслі не рекомендується, оскільки при нагріванні можливо утворення канцерогенних речовин.Рафіноване масло позбавлене запаху і приємне на смак. Його можна використовувати в перших і других стравах, смажити на ньому овочі. Є хорошою альтернативою іншим оліям, але вітамінів у ньому зберігається вкрай мало.

Склад соєвого масла

До складу олії з сої входять наступні корисні речовини:
  • ненасичена лінолева кислота;
  • лінолева кислота (омега-3);
  • олеїнова кислота;
  • пальмітинова і стеаринова кислоти.
Одним з найцінніших компонентів масла з сої є лецитин, який нормалізує роботу клітинних мембран, забезпечує захист на клітинному рівні від різних негативних впливів.Крім цього, в маслі в достатній кількості присутні фітостероли (сприяють зменшенню обсягу всмоктування холестерину в ШКТ), вітаміни групи В, Е, К, цинк, залізо.Калорійність 100 г продукту становить 884 ккал.

Користь соєвої олії

Корисні властивості соєвої олії найбільш виражені у продукції холодного віджиму, яка і є найбільш популярною. Згідно з рекомендаціями лікарів, соєва олія повинна щодня бути присутньою в раціоні харчування людини. Корисна дія масла полягає в наступному:
  • зміцнення імунної та нервової системи;
  • профілактика і лікування хвороб серцево-судинної системи, печінки, нирок;
  • нормалізація діяльності ШКТ, обмінних процесів в організмі;
  • позитивно впливає на роботу мозку;
  • стимулює вироблення сперми у чоловіків.
Проведені дослідження довели, що 1-2 столові ложки щодня дозволяють скоротити ризик розвитку захворювань серця і судин у шість разів. Завдяки вмісту лецитину масло з сої сприятливо впливає на роботу головного мозку. Велика кількість холіну, насичених і ненасичених кислот, вітамінів і мінералів визначає його здатність надавати профілактичну і лікувальну дію при хворобах серцево-судинної системи, печінки, нирок. Доведена його ефективність для лікування і профілактики онкологічних захворювань, імунної та сечостатевої системи і т. д.

Протипоказання для соєвого масла

Соєва олія практично не має протипоказань до застосування. Обережність необхідно проявляти лише при непереносимості соєвого білка, а також при схильності до ожиріння, вагітності і годуванні груддю.Повною мірою відчути на собі сприятливий вплив соєвого масла можна тільки при використанні якісної продукції, сировиною для якої служить спеціально відібране насіння, що зберігається у відповідних умовах, а для віджиму олії використовується сучасне обладнання і технології. Одним з провідних українських виробників соєвої олії та субпродуктів з сої є компанія "Агрохолдінг", можливо купити соєву олію за ціною від виробника в Україні, якість продукції якої підтверджена відповідними сертифікатами.
Схожі новини
Переговори між Укрзалізницею та аграріями про лізинг вагонів для транспортування зерна
Укрзалізниця має намір найближчим часом вирішити разом з найбільшими представника АПК кілька важливих питань, а саме: скільки зерновозів хочуть придбати аграрії і на яких лізингових умовах ними зможе користуватися Укрзалізниця. Ці та інші важливі проблеми були підняті в ході недавньої зустрічі викон...
22.08.2017
Верховна Рада не відшкодувала трейдерам експортний ПДВ на олійні культури
За повідомленням агентства «Інтерфакс-Україна» 22 травня, Верховною Радою України був прийнятий закон №7403-д. Згідно з ним, скасування при експорті таких культур, як рапс і соя, відшкодування ПДВ, не має відношення до сільгосппідприємств, які самі виростили їх на сільськогосподарських угіддях. 2...
29.05.2018
Задовільні умови для озимих культур
У першій половині лютого агрометеорологічні умови були досить задовільними для перезимівлі озимих культур. Озимі культури були в стані спокою, проте в південних областях оновилася їх вегетація. Ці дані повідомили з УкрАгроКонсалт. На сході і заході озимі культури знаходилися по сніговим покривом. Ш...
28.02.2018